5 scriitoare pe care orice femeie trebuie sa le citeasca

0
64

Romanele lor au schimbat lumea, cred eu, in mai bine, iar fara ele sufletele noastre ar fi cu mult mai sarace decat sunt astazi. Efectul il putem vedea imediat daca urmarim rezultatul a ceea ce au inspirat pe multi dintre noi: muzicieni, cineasti, lideri sau oameni simpli. Ceea ce au facut si au lasat in urma a fost pentru noi, iar noi le putem cinsti printr-un singur mod, totodata si cel mai frumos: citindu-le opera.

Virginia Woolf, o adevarata feminista, e poate una dintre cele mai importate scriitoare si figuri literare ale secolului trecut. Nu doar in Anglia. Opera ei este citita si astazi de oameni care nici nu au habar de suferintele prin care au trecut si ce anume a dus-o pana in pragul in care si-a curmat viata. A lasat in urma, noua, tuturor o importanta avere de care trebuie sa avem grija. Citind-o! S-a scris mult si au scris multi despre ea. S-au facut ecranizari ale cartilor pe care le-a lasat posteritatii. Va recomand sa-i cititi opera. Romane precum Doamna Dalloway (1925), Spre far (1927) sau Orlando (1928) sunt acolo. Va asteapta! Si nu numai ele.

Jane Austen nu s-a bucurat, asa cum ar fi trebuit, de un mare succes in timpul vietii sale. A suferit din dragoste mult, dar aceasta suferinta avea sa-nceapa cu o perioada in care a asternut pe hartie Mandrie si Prejudecata, roman de dragoste ce a inspirat si a fost ecranizat in viziunea a atator regizori, Ratiune si simtire, dar si Manastirea Northanger. Probabil ati vazut Ratiune si simtire (1995), in regia lui Ang Lee, dupa un scenariu pentru care Emma Thompson a si luat Oscarul, de altfel a si fost nominalizata la categoria Cea mai buna actrita in rol principal, interpretand rolul Elenorei Dashwood. Tom Wilkinson, Hugh Grant sau Kate Winslet (nominalizata pentru interpretarea Mariannei Dashwood) sunt alte celebritati ale cinematografiei care aduc un omagiu catre Jane Austen jucand in acest film. Cum poate ati vazut si Becoming Jane (2007), film dupa scrisorile semnate de Jane Austen, avand in rolurile principale pe Anne Hathaway si James McAvoy, sau cum probabil ati vazut Mandrie si Prejudecata in viziunea lui Joe Wright, avand-o in rol principal pe Keira Knightley (nominalizata la Oscar pentru Cea mai buna actrita in rol principal, interpretand-o pe Elizabeth Bennet), sau acelasi roman, dar transformat intr-o mini-serie TV cu Jennifer Ehle si Colin Firth. De ce nu si Emma, atat cel cu Gwyneth Paltrow cat si varianta TV cu Kate Beckinsale, cum de ce nu si alte romane ecranizate, de obicei de televiziuni, dar foarte bune. Iar daca nu ati vazut nimic dintre acestea, nu va uitati. Cititi opera lasata noua de Jane Austen.

Agatha Christie, aceasta Rodica Ojog-Brasoveanu a britanicilor, numita si „Regina Crimei”, pentru ca datorita ei a existat epoca de aur a romanelor politiste, este cel mai vandut scriitor (implicit scriitoare) a tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespeare. Considerata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura drept autorul care a fost tradus in cele mai multe limbi. A publicat peste 80 de romane si nuvele, precum si 19 piese de teatru; romane si piese de teatru ce au fost adaptate si de alti autori, pentru care s-au facut zeci de ecranizari atat in televiziune, cat si in cinematografie, romane si piese de teatru care au dat nastere la personaje de neuitat. Stiu ca poate vi se pare mult de citit, dar cautati si citit misterioasele cazuri ale detectivului Hercule Poirot sau a amatoarei Miss Marple.

Anglia a fost foarte prolifica in a da lumii scriitoare de succes. Cele trei prezentate mai sus nu sunt intamplatoare, iar alaturi lor le putem adauga, fara a sta prea mult pe ganduri si pe Emily Bronte, Daphne du Maurier, George Eliot sau, mai la moda acum, J.K. Rowling.

O alta tara foarte prolifica este si America ( avantajul acestor tari fiind limba engleza ). Iar una dintre favoritele mele pe care va recomand sa o cititi este o profesoara americana care a castigat Premiul Pulitzer pentru Fictiune in 1988 si Premiul Nobel pentru Literatura in 1993. Cunoscatorii probabil deja stiu despre cine e vorba. Exact, despre Toni Morrison, o iubitoare cititoare a lui Lev Tolstoi si Jane Austen, prezentata mai sus. Cititi Cei mai albastri ochi (1970) – primul ei roman -, citi Sula (1974), Cantecul lui Solomon (1977), Beloved (1987), Jazz (1992) sau Iubire (2003).

A cincea recomandare va fi una mai usoara, pentru ca aceasta scriitoare, foarte cunoscuta, nu a scris atat de mult precum cele prezentate mai sus. In timpul vietii sale a publicat un singur roman, o carte buna. Inainte de a va spune despre cine e vorba si ce a scris va voi da cateva indicii: romanul ei a fost ecranizat in regia lui Victor Fleming, film ce a castigat 8 premii Oscar. Daca ai peste 25 de ani sigur ai vazut filmul cand erai mic. Mai mult de atat, cu siguranta ti-a si placut. Citeste cartea! O vei iubi. Clark Gable si Vivien Leigh sunt starurile. Ati ghicit! E vorba de scriitoarea Margaret Mitchell si cea mai cunoscuta opera a sa, Pe aripile vantului. La varsta de 16 ani a Insula pierduta (1916). Nu s-a stiut nimic despre aceste pagini scrise pe caietele de la scoala, timp de vreo 80 de ani. A fost publicat pentru prima oara in 1996, si a devenit un best-seller. Recomand!

Care sunt scriitoarele tale preferate care crezi ca au influentat sau au schimbat lumea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here