Parintii nu trebuie sa pregete niciun efort pentru a oferi siguranta auto a copiilor, indiferent de varsta.
Tu stii sa oferi siguranta copilului tau in masina pe care o conduci?
Citeam deunazi o confesiune a unei mame care povestea cum copilul ei, mergand cu bicicleta pe un traseu obisnuit, a disparut dintr-o data din pesiaj, rasturnandu-se si cazand practic in cap. Norocul celui mic a fost ca avea casca. In urma impactului, casca a fost puternic avariata, copilul a scapat teafar si nevatamat.
Astfel de cazuri sunt multe, nici nu trebuie sa te uiti prea departe ca sa intelegi ca astfel de lucruri se pot intampla oricui. Doar eu va pot da cateva exemple semnificative din ograda proprie. Copiii, oricat i-ai pazi, tot au tendinta de a intra in diverse buclucuri, cu sau fara voia lor.
Chiar atunci cand esti sigur ca tie nu ti se poate intampla, chiar atunci cand crezi ca ai un copil atent, grijului, lucrurile pot scapa de sub control, pentru ca apare hazardul, apare neatentia de moment. Ce sa mai vorbim de copiii mici, de bebelusi?! Responsabilitatea este in totalitate in grija noastra, a parintilor.
In acest fel putem sa percepem si siguranta copiilor in masina. Chiar daca suntem soferi experimentati, chiar daca mergem atent, fara viteza, cand e sa se intample ceva rau, se intampla. Din pacate, condusul in siguranta nu depinde doar de noi, ci si de ceilalti soferi aflati la volan in trafic.
Nu putem sa riscam sa punem in pericol viata celor dragi, pentru ca noi credem ca nu ni se poate intampla.
Pentru parintii care sunt dornici sa respecte regulile in privinta sigurantei in masina a copiilor, cei de la auto-credite.ro ne ofera cateva recomandari.
Atat in codul rutier, cat si in recomandarile autoritatilor, o importanta deosebita o au respectarea regulilor in special pentru copiii mici. Sunt aspecte pe care nu toti parintii le au in vedere. Unele dintre ele sunt doar recomandari, nu neaparat obligatii, dar la un moment dat pot face diferenta cand e vorba de viata copiilor nostri.
Ce spune legislatia despre masurile de sigurante auto ale copiilor?
In acord cu legislatia actuala, copilul se transporta in scaun auto pana la varsta de 3 ani in mod obligatoriu.
Scaunele auto trebuie sa respecte anumite norme de siguranta obligatorii: sa fie special conceput pentru copil, sa fie omologate, sa aiba centuri bine pozitionate, etc.
Daca vrei sa alegi cel mai bun scaun auto, va trebui sa tii cont de aceste amanunte, in principal pentru a-I oferi copilului tau o calatorie in siguranta.
Copiii cu inaltime mai mare de 1,35 cm pot calatorii pe bancheta din spate cu centura pusa. Pe scaunul din fata le este permisa sederea doar copiilor mai mari de 12 ani si cu inaltime mai mare de 1,50 m.
Principala caracteristica a scaunului auto este aceea ca trebuie sa fie omologat. Din aceasta cauza trebuie sa va asigurati atunci cand achizitionati unul ca respecta standardele in vigoare.
Exista si masuri coercitive pentru cei care nu respecta aceasta legislatie a transportului copiilor in masina, cuantificate de regula prin amenzi.
Reguli si recomandari privind siguranta copiilor in masina, in acord cu legislatia actuala
In continuare va vom prezenta cateva aspecte importante de care trebuie sa tina cont cei ce transporta copii in masina.
Gandeste-te ca atunci cand conduci, nu doar viata ta este in pericol, ci si a celorlalti pasageri, si chiar atunci cand traseul ti se pare usor, cand nu ai de parcurs un drum prea lung, este important sa nu faci rabat de la aceste reguli.
Pentru copiii mici folositi scaune auto potrivite (in acord cu recomandarile specialistilor privitoare la varsta, inaltime, greutate), instalati-le corect si asigurati-va ca sunt indeplinite toate condtiile ce depind de voi pentru un transport sigur.
Iata cateva recomandari utile in acest sens:
- Alege scaunul auto potrivit – dupa recomandarile privitoare la varsta, inaltmine, greutate. Ai inteles ca acest produs trebuie sa fie omolagat pentru aceasta utilizare, asa ca atunci cand cumperi unul, solicita toate informatiile necesare. Fii atent inclusiv la accesoriile incluse, ori neincluse (cum se mai intampla), pentru ca accesoriile pot face diferenta intre un scaun omologat si unul necorespunzator.
- Copilul nu se tine in brate cand mergi cu masina. Aceasta optiune este una deosebit de periciloasa. La orice oprire brusca, copilul poate sa-ti scape. Nu lasa la voia intamplari si nu te baza pe hazard.
- Instalateaza scaunul auto corespunzator. Specialistii recomanda ca pentru copiii cu varsta mai mica de 2 ani, scaunul sa se monteze cu fata spre spatele masinii. Chiar daca pentru unii pare nefireasca aceasta pozitie, mai bine sa fiti siguri ca cel mic este asigurat.
- Locul din masina unde asezi scaunul este important. Cel mai sigur loc din masina este in spatele soferului, zic unii specialisti. Altii considera ca cel mai sigur lor este pe bancheta din spatele masinii. Altii considera ca centrul banchetei din spate este locul cel mai sigur pentru pozitionarea scaunului auto.
- Daca fixezi scaunul pentru copil pe locul de langa sofer, trebuie sa te asiguri ca airbagul nu este activat, pentru ca este deosebit de periculos pentru copii atunci cand se declaseaza.
- Nu tine copilul mai mult de doua ore in continuu in scaunul auto. Daca ai de parcurs drum lung, fa o pauza la fiecare doua ore; copiii au nevoie de miscare.
Nu uitati, dragi parinti, scaunul auto poate fi vital pentru siguranta copiilor in masina.
Cand peci la drum alaturi de copilul tau, nu neglija aceste aspecte.
Masuri de protectie suplimentare la transportul auto al minorilor
Fireste ca mai sunt si alte recomandari de care ar trebui sa tinem cont, astfel incat cei mici sa aiba o calatorie sigura: sa fim atenti ce jucarii permitem copiilor in masina, sa nu lasam copiii singuri in masina, sa fim atenti ca hamul sa nu se rasuceasca in timpul calatoriei, sa verificam periodic pozitia copilului in scaun etc.
Referitor la accesoriile de care aminteam inainte, acestea sunt foarte importante in completarea dispozitivului de siguranta al copilului mic in masina.
Spre exemplu, scaunul inaltator poare ajuta foarte mult la pozitionarea centurii de siguranta astfel incat aceasta sa cuprinda partile mai rezistente ale corpului copilului. Cu acest inaltator, centura de siguranta se poate potrivi mai bine dimensiunilor sale, oferindu-i in acelasi timp si suport pentru gat si cap.
Codul rutier intrat in vigoare prevede o serie de reguli si obligatii in privinta sigurantei la transport a copiilor.
Aceste reguli stipulate in codul rutier ce vizeaza transportul in siguranta al copiilor trebuie sa fie cunoscute de toti soferii.
Soferii care nu respecta aceste reguli legate de transportul minorilor, sunt pasibili de amenzi intre 580 si 725 de lei plus 3 puncte penalizare.