Alergiile la acarieni – există soluții

0
54

Te confrunți cu nas care curge, cu tuse, cu dificultăți respiratorii, rinită cronică și chiar cu eczeme sau crize de astm? Acarienii ar putea fi de vină. Și asta mai ales la începutul și la sfârșitul iernii deoarece aceștia sunt în plină perioadă de reproducere.

Acarienii nu sunt niște insecte. Acestea sunt niște bestiuțe care nu sunt deloc periculoase, nici dăunătoare și care nici nu pișcă sau mușcă. Acarienii sunt niște microbi naturali care conviețuiesc cu oamenii. Aceștia se hrănesc cu praf, cu scame – peliculele pielii, dar și cu ciupercile microscopice care cresc în saltelele paturilor. O casă foarte bine izolată, unde locuiesc atât oameni cât și animale, cu mobilele foarte aglomerate constituie pentru ei un teren de predilecție. Acarienii sunt inofensivi, excrementele lor, nu.

În case, praful reprezintă un amestec de diferite elemente: fire de păr, fibre, păr de animale, pene, spori de ciuperci, bacterii și mai ales, acarieni. În fiecare casă praful este compus în mod diferit iar concentrația de acarieni este variabilă. Prezența acarienilor nu este însă un semn al lipsei curățeniei.

Acarienii au nevoie de un mediu umed și cald și din aceste motive acestea afectează cel mai adesea așternuturile de pat. Acarienii trăiesc în special pe fibrele naturale și sintetice. Se ascund în saltele, pe animale, în canapele sau în covoare, pentru a se multiplica încet dar sigur.

Studiile au demonstrat faptul că 30% dintre adulți sunt sensibili la acarienii cauzați de praf. Acest lucru înseamnă că aproape 1,2 milioane de persoane ar putea avea o sensibilitate aparte, cronică la acarieni. O alergie la acarieni poate fi demonstrată prin teste cutanate și analize de sânge. Alergenul principal se află în dejecțiile acarienilor, în suspensie în aerul ambient.

Întrând în contact cu pielea și cu mucoasa respiratorie, aceștia provoacă reacții alergice, cum ar fi răceala cronică, astmul bronșic sau eczemele atopice. Alergiile se mai pot manifesta și prin ochi roșii sau rinite, strănuturi. O persoană alergică la acarieni poate prezenta alergii și mâncând creveți sau melci.

Pentru a evita acarienii, aspiratorul și mașina de spălat sunt principalele remedii care îț vin în ajutor. Măsura cea mai importantă constă în reducerea acarienilor din dormitor. Trebuie să aerisești încăperea în fiecare zi, să menții o temperatură între 18 și 19 grade, dar și să schimbi așternuturile în fiecare săptămână, etc.

Alte soluții

–          nu pune în dormitor perdele;
–          limitează numărul de bibelouri;
–          evită mochetele, covoarele, fotoliile și canapelele din țesături;
–          există și anumite huse anti-acariene de calitate medicală. Pune-le peste tot, în toate paturile;
–          lenjeria de pat trebuie să fie spălată la 60 de grade;
–          nu lăsa animalele de casă să intre peste tot;
–          nu umple casa de plușuri. Limitează-te la doar câteva pe care să le speli o dată pe lună. Plușurile pot fi ținute o dată pe lună și la congelator sau în saci de plastic;
–          elimină radiatoarele.
–          evită paturile suprapuse. Cel care doarme în patul de jos inhalează acarienii veniți din patul de sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here