Îngrijirea tenului încă de la vârsta de 20 de ani este extrem de importantă, aceasta ducând la o piele sănătoasă chiar și pe măsură ce înaintăm în vârstă. O piele sănătoasă este mai strălucitoare, mai luminoasă și poate fi în multe situații o carte de vizită capabilă să schimbe destine.
Pentru că fiecare din cele 5 tipuri de ten prezintă particularitățile lor, este bine să faci distincție între acestea, să urmezi un tratament adecvat și să îți îngrijești astfel tenul corect.
1. Tenul normal
Tenul normal se caracterizează printr-o piele suplă, netedă și moale. Acesta nu prezintă puncte negre, coșuri sau zone cu foarte mult sebum și are o textură elastică.
Deși pare tenul perfect, care nu are nevoie de niciun fel de tratament, tenul normal are nevoie de demachiere dimineața și seara și apoi aplicarea unei loțiuni tonice fără alcool. Poți folosi o cremă de zi și una pentru seară. De asemenea, se recomandă cam la fiecare 10 zile câte o exfoliere. Descoperă aici sfaturi și tratamente pentru ingrijirea tenului, măști pentru tenul normal cu argilă.
2. Tenul uscat
Tenul uscat are tendința de a prezenta riduri și o piele rigidă, fără elasticitate. Sebumul este secretat în cantități mici, iar pielea nu reține apă. Tenul uscat trebuie curățat dimineața și seara cu cremă hidratantă și fără alcool, cu proprietăți hidrolipidice, iar apoi se recomandă aplicarea unei loțiuni tonice fără alcool.
În fiecare săptămână se recomandă exfolierea tenului și aplicarea unei măști intens hidratante. Cremele de zi pe care le poți aplica sunt cele cu SPF 30 vara și SPF 20 în celelalte anotimpuri. Dacă tenul tău este foarte uscat, cel mai probabil vei fi nevoit și să aplici o cremă în zona ochilor.
3. Tenul gras
Particularitatea definitorie a tenului gras este aspectul uleios. Acesta este definit de pori dilatați și puncte negre. Datorită cantităților mari de sebum, tenul nu prezintă riduri. Tenul gras trebuie tratat cu creme care înlătură excesul de sebum și ajută porii să se închidă.
De aceea, demachierea cu gel spumant atât dimineața, cât și seara, precum și loțiunile astringente cu alcool ajută la degresarea pielii. Pentru un ten gras se recomandă cremele speciale, cu proprietăți antiseboreice. O dată pe săptămână este bine să îți exfoliezi tenul cu măști care curăță porii.
4. Tenul mixt
Fiind o combinație între tenul uscat și cel gras, tenul mixt se caracterizează printr-o piele lucioasă în zona T și o piele aspră și rigidă în restul feței. Tenul sensibil trebuie și el demachiat de două ori pe zi, cu apă micelară. Ulterior trebuie să aplici o crema de seară și de zi, ambele cu proprietăți hidratante. Apa termală este perfectă pentru tenul sensibil, pentru că împrospătează atât partea cu predispoziție la ten gras (zona T), cât și restul feței, caracterizat de ten uscat.
5. Tenul sensibil
Tenul sensibil are tendința de iritație și este definit de o piele delicată, cu predispoziție la acnee și alergii. Pentru tenul sensibil se recomandă evitarea aerului rece sau expunerea la soare sau la fumul de țigară. Se va demachia de două ori pe zi cu produse destinate și cu apă micelară, iar ulterior se va aplica o cremă cu un pH neutru. Se recomandă exfolierea la două săptămâni și folosirea măștilor cu efect calmant.
Folosirea produselor cosmetice adecvate tipului de ten ajută la menținerea unui ten curat și sănătos. Chiar dacă unele dintre produse sunt mai scumpe și pot ajunge la limita bugetului de care dispui, cosmeticele profesionale ajută tenul pe lungă durată și cu puțină strategie le poți achiziționa și la reducere.
Urmărește site-urile cu, cosmetice la reducere sau ofertele speciale ale marilor companii de cosmetice și achiziționează un demachiant, o loțiune tonică sau o mască exfoliantă pentru a-ți asigura sănătatea tenului. Firmele mari precum Avene sau Vichy, Garnier sau Bioderma au produse foarte bune și cu rezultate recomandate de dermatologi în țoață lumea.
Un ten îngrijit atrage mai multe priviri, încurajează la conversație și este și rezultatul unui corp sănătos. De asemenea, oferă încredere celor din jur pentru a colabora cu tine și te ajută să ai încredere în tine.