Stim, suna un pic ciudat titlul, dar dupa cum probabil v-ati dat seama, este vorba despre orasele unde mancarea de la vanzatorii ambulanti sau chioscurile de colt de strada chiar nu o sa va trimita in primul spital. Din contra, o sa va faca sa mai incercati un al doilea fel.
N-am facut noi topul, ci un site cu continut user-generated, cu peste 1,2 milioane de membri, anume Virtualtourist.com. Deci daca atata lume zice ca e bun, atunci trebuie sa fie ceva acolo.
Nu era greu de imaginat ca primele trei locuri vor fi ocupate de orase asiatice. Lasand lacustele si alte vietati necunoscute bucatariei europene la o parte, nu ne indoim de diversitatea ofertei stradale. Asadar, medaliile merg, in ordinea numerelor de pe tricou, oraselor Bangkok, Singapore si Penang. Daca va uitati mai ciudat la numele celui din urma, ei bine este in Malaezia.
Bangkok
Iar fiecare dintre orase vine cu recomandarile lui. Daca treci prin Bangkok incearca salatele de papaya verde, orezul cu mango sau pad thai (adica noodles cu ou, sos de peste, ardei iute rosu, carne, alune si lime). Le gasesti in pietele de mancare din zona Sukumvit, care au program pana pe la 3 dimineata. Asta da midnight snack.
Singapore
Singapore este o destinatie in continua crestere de popularitate. Iar in ceea ce priveste mancarea de la comerciantii ambulanti, dupa ce au trecut de problemele sanitare (n-ar strica totusi sa arunci un ochi unde ti se prepara bucatele imbietoare…), acum se pot bucura de mostenirea lor culturala gastronomica, ce combina influente chineze, indiene si malaeziene. Printre specialitati amintim salivand laksa, o supa cu taitei – nu ca aia facuta de buni cand esti racit, sau pui cu orez in stil hainanez.
Penang
Si Penangul se bazeaza pe aceeasi multiculturalitate culinara, iar recomandarile calatorilor care au cinat prin zona zic sa incercam Char kway teow (incercati voi sa pronuntati asta…sau aratati cu degetul, old school), adica un fel de noodles prajiti sau o supa fierbinte si acrisoara numita Assam laksa.
Palermo
Nici Europa nu a predat cu totul armele. Pe locul 5 sta falnic orasul italian Palermo. Nu te arunca la presupuneri cum ca o sa gasesti doar gelato si pizza pe lista de recomandari, pentru ca Palermo are multe bunatati de oferit…multe prajite, ce-i drept. Arancini – bilute de orez umplute cu carne, panelle – clatite cu mazare, cardoni – anghinare preajita sau panino con la milza – sanvisuri cu splina si cascaval (putin cam eww, dar ii vom da o sansa) par a fi cuvintele care sa anunte clar ca incercarile de dieta au luat sfarsit.
Bruxelles
Bruxellesul ne face si el cu ochiul de pe locul 9. Chiar daca nu vei auzi de preparate la fel de nemaintalnite, cine poate spune nu waffles-urilor sau cartofilor prajiti (care nu sunt frantuzesti, ci belgieni!) cu zeci de sosuri de la celebrul deja Maison Friterie Antoine din Place Jourdan?
Istanbul
Pentru final am pastrat Istanbului, care de pe doua continente si de pe locul 7 in top striga cu disperare si el sa renuntam la ideile de slabit. Shaorma cu de toate, stim stim, dar nu e doar asta. In meniu avem scoici vandute la fiecare colt de strada – cica numai bune la mahmureala, simit – covrig cu susan, la micul dejun si multe dulciuri cu fistic.
Pe locurile lasate in mister din acest top 10 se afla Marrakech, Ho Chi Minh, Ciudad de Mexico si Ceviche, Belize. Deci, care e primul pe lista de calatorii?